fbpx

Kako začeti online podjetništvo

Dandanes obstaja nemalo možnosti poslovanja na spletu – govorimo o online podjetništvu. Obstaja veliko priložnosti za posel, ki jih lahko ulovimo, ne smemo pa pozabiti na pasti, kamor se hitro ujamemo, če ne poznamo osnov online podjetništva.

 

Zagotovo že imate, oziroma ste vsaj razmišljali o spletni trgovini. Zlasti v lockdown časih, ko so bile poslovne možnosti omejene. Kje, kdaj in kako začeti pa so glavna vprašanja. Ne skrbite, informacije sledijo v nadaljevanju.

Za začetek vam naj vlijemo malo motivacije. Slovenci se čedalje bolj poslužujemo spletnih nakupov in imamo veliko zaupanje do slovenskih spletnih trgovin. Nakupovanje preko spleta je, zlasti od prvega zaprtja dalje, postala naša stalnica vsakdana. Zaradi tega vsega je online podjetništvo v porastu! Zakaj oklevati? Hitro v akcijo!

Sedaj se bomo sprehodili skozi nekaj korakov, ki ponazarjajo okvirje (beri: osnove) vsake dobre online strategije:

1.            REGISTRIRANA DEJAVNOST

Prvi pogoj prodaje preko spleta je registrirna dejavnost. Registracija je preprosta, brez posebnosti, vendar obvezna, saj bo le tako vaše poslovanje zakonito. Pomeni, da morate registrirati neko obliko poslovnega subjekta, da ne delate na črno.

 

2.            PRODAJNA PLATFORMA/SPLETNA TRGOVINA

Poznamo kar nekaj platform, kjer lahko prodajate svoje izdelke/storitve. Izmed bolj znanimi so zagotovo Etsy, eBay in Amazon, sicer bolj primerne za prodajo na tujih trgih. Seveda pa ni za zanemariti lastne spletne strani s svojo trgovino. Obvezna je določitev splošnih pogojev prodaje, katere kupec potrdi ob zaključku nakupa.

 

3.            KAJ SE SKRIVA V OZADJU?

V naslednjih nekaj vrsticah boste napoteni na iskanje informacij zase. Da bo vaša prodaja na spletu zakonita in predvsem učinkovita, si je potrebno urediti nekaj zadev.

- V prvi vrsti so to davki, davčne blagajne, davčne stopnje, davčno potrjevanje računov in podobo. Nekatere že ob samem razmišljanju o davkih začne boleti glava. Če pa ste podjetnik oziroma bi želeli svoje izdelke ali storitve prodajati na kakšnem od novejših spletnih mest – pa je to še kako pomembna tematika, pri kateri ne morete zamahniti z roko. Poslovanje iz davčnega vidika obravnava zelo različno, glede na to: kaj, od kod in komu prodajate. Najprej naj razčistimo nekaj osnovnega – obstaja več vrst davkov – DDV, davek od dohodka oziroma dohodnina, tu so še carine, »davki« na nepremičnine – in tako dalje. Ključno je, da razumete, da ko je govora o davku – je treba najprej res vedeti – o katerem davku je sploh govora. En prav poseben davek je tudi prometni davek v tujini (povezava). Predvsem pri uporabi kakšnih storitev, naročnin ali programov ponudnikov iz tujine, je treba poskrbeti tudi za primerno identifikacijo za DDV (t.i. atipični zavezanec).

S prvim julijem letos  je začela na ravni EU veljati direktiva, ki uvaja novo ureditev za prodajo na daljavo. Več o glavnih novostih online podjetništva, preverite na povezavi. (povezava)

- Če boste presegli prag 10.000 eur skupnega prometa končnim kupcem iz EU, se boste morali registrirati v sistem OSS (One stop shop). Še pred tem pa morate postati redni zavezanec za DDV (torej ni dovolj biti atipični) – tako da ste najprej dolžni urediti še to identifikacijo za DDV pri FURS. Četrtletno bo potrebno poročati na FURS o teh prodajah ter tudi PLAČATI DDV na FURS

- Pojdimo dalje. Ne smete pozabiti na razmislek o možnih plačilih za vaše izdelke/storitve. Torej morda preko PayPala, direktnega nakazila na račun, plačilo po povzetju, gotovina? S tem povezana je tudi dostava oziroma pošiljanje. Kako in na kašen način boste pošiljali, recimo svoje izdelke? Katera dostavna služba dostavlja na izbran konec sveta vašega kupca? To je samo del vašega načrtovanja prodaje.

- Seveda ne pozabite na skladišče, marketing, transportne škatle, material in polizdelki ter super sodelavca ? (in za slednje je tudi vedno treba imeti neko osnovo-pogodbo ter urejeno uradno prijavo).

 

Online podjetništvo torej res ni hec. Gre za kompleksen proces, vendar, če se ga lotite sistematično, boste imeli manj dela in pridobili na času in glavno – zadovoljni boste z rezultatom.

 

Če bi se tudi vi radi lotili ONLINE PODJETNIŠTVA, vas vabimo, da se pridružite ostalim nadobudnim podjetnikom na webinarju: ONLINE PODEJTNIŠTVO, ki bo potekal v četrtek, 30.9. s pričetkom ob 17. uri. Ne zamudite – EARLYBIRD CENE!

Če želite izvedeti ŠE VEČ – se nam pridružite v AKADEMIJI ZA SPLET na povezavi. Z vami delimo najpomembnejše novosti na področju zakonodaje in računovodstva na področju online podjetništva.

 

 

Avtor: Robert Dvoršek
Zapisala: Monika Golob
 

O avtorju:

Robert Dvoršek je podjetnik, računovodja, podjetniški in finančni svetovalec. Je lastnik in direktor uspešnega podjetja Agencija Znajdi se d.o.o., ustanovitelj in direktor Zavoda Znajdi se, samostojni podjetnik, predsednik več društev in združenj. V poslovnem svetu ima obilo izkušenj - 15 let dela v računovodstvu, 13 let vodenja samostojnega računovodskega servisa, vrsto let pa se ukvarja z davčnim in finančnim svetovanjem. S podjetništvom in lastno poslovno kariero je pričel leta 2007 z ustanovitvijo zasebnega zavoda, nadaljeval z razvojem računovodskega servisa kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot d.o.o.. Pred vstopom v poslovni svet je že več kot 10 let aktivno deloval v vodstvih različnih organizacij, društev in klubov. Poleg univerzitetne izobrazbe ima opravljena različna neformalna izobraževanja in za seboj vodenje več kot 100 projektov. Vse svoje izkušnje in znanja je združil v svoji prvi knjigi (Z)najdi se v podjetništvu. 
 
Vir slike iz naslovnice: Photo edited by Canva 
 
 
 
 
 
 
Tags :